Zasada nie marnowania żywności w kuchni, to nie tylko trend ekologiczny. W profesjonalnej gastronomii przechowywanie żywności i produktów spożywczych przez dłuższy czas to nieraz konieczność. Ale jak to zrobić, aby sama żywność zachowała swoje walory takie jak smak i aromat? Odpowiedzią na tę potrzebę jest pakowanie próżniowe poprzez profesjonalne pakowarki próżniowe. Czym jest zgrzewarka próżniowa i jakie są jej rodzaje? Jakich worków można do niej używać? Jakie zastosowanie i zalety ma pakowarka próżniowa? Na co zwracać uwagę przy jej kupnie i gdzie ją nabyć?
Pakowarka czyli co?
Pakowarki próżniowe to nowoczesne urządzenia, stosowane w kuchniach profesjonalnych oraz domowych. Zostały stworzone do tego, aby przedłużyć przydatność do spożycia wielu produktów, których w danej chwili nie możemy zjeść. Dzięki opakowaniu potrawy w hermetycznie zamknięty worek i wyssaniu z niego powietrza, dany produkt może być dłużej świeży. Pozwala nam to na nie marnowanie jedzenia. Czynność ta przydatna jest zarówno u każdego prywatnego konsumenta, gdzie naszą tendencją jest do kupowania zbyt dużej ilości produktów, jak również, a może przede wszystkim, w profesjonalnych kuchniach. Często bowiem, kucharze w restauracjach przygotowują dania z wyprzedzeniem, licząc na większą ilość gości niż finalnie ma to miejsce. W takim przypadku, aby nie musieć wyrzucać sporządzonych potraw i nie tracić wydanych na nie pieniędzy, można je zapakować na później.
Same urządzenia do pakowania próżniowego dzielimy na dwa rodzaje – pakowarki próżniowe komorowe oraz pakowarki listwowe. Różnią się one między sobą wymiarami, funkcjami i sposobem użycia. Pakowarki listwowe przeznaczone są do domów prywatnych i małej gastronomii. Do tego rodzaju urządzenia wkładamy jedynie krawędź worka, który zostaje zamknięty listwą zgrzewającą. Tymczasem pakowarki komorowe to wydajne urządzenia do szerszego zastosowania, składające się z pompy próżniowej oraz komory na worki z żywnością.
W sklepach specjalistycznych znajdziesz spotkasz także podział na pakowarki próżniowe gastronomiczne i pakowarki próżniowe przemysłowe.
W zależności od danej pakowarki, a także ze względu na rodzaj produktu, który mamy do pakowania, możemy stosować tez kilka rodzajów worków. I tak, worki moletowane, o strukturze plastra miodu, są przeznaczone do pakowarki listwowej. Worki gładkie, umożliwiają pakowanie m.in. serów, mięsa, wędlin, warzyw. Do opakowania mięs z przetwórstwa, użyjemy worków termokurczliwych. Są też worki do płynów i odrębne worki do gotowania sous vide.
Więcej na temat pakowarek przeczytasz też na stronie czikczik.com/lifestyle/kuchnia/pakowarka-prozniowa-czyli-sposob-na-swieza-zywnosc/
Jak działa zgrzewarka próżniowa?
Mechanizm zgrzewania w pakowarkach sprawia, że cały proces i finalne zamknięcie produktu jest niezwykle proste. Jak to jednak działa dokładnie i po co?
Zacznijmy od tego, że samo gotowanie to czynność niezaprzeczalnie przyjemna dla kucharza. Gotowanie profesjonalnie to nie jest jednak czynność idealna i czasami zdarza się, że zostanie nam nadwyżka jedzenia. Posiadanie pakowarki próżniowej pozwala zachować świeżość produktu przez dłuższy czas. Innymi słowami – możemy owe produkty wykorzystać w pełni, nie ujmując im smaku, zapachu czy wartości odżywczych.
Pakowarki próżniowe pozwalają zachować świeżość produktów przez długi czas, dzięki temu, że zatrzymują utlenienie i eliminują rozwój bakterii tlenowych, wpływających na wytwarzanie się procesów gnilnych. Jedyne co należy zrobić, to włożyć jedzenie do worka, a ten umieścić w zgrzewarce, która odessie powietrze i szczelnie zamknie worek. Dzięki temu znacznie przedłużymy okres zdatności do spożycia takich produktów. Dla przykładu, dla wołowiny jest to przedłużenie z 3 dni do 8, dla wieprzowiny z 2 dni do 6, dla surowych warzyw z 5 dni do nawet 20, dla owoców z 3-7 dni do 8-25, a dla świeżych ryb trzymanych w zamrażarce z 3-6 miesięcy do nawet roku.
Dodatkowo, pakowarka pozwala nam na przyrządzenie potraw metodą sous vide. Polega ona na zamknięciu np. mięsa w worku, a następnie umieszczenia go w kąpieli wodnej w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza.
Jeśli chciałbyś się dowiedzieć więcej na temat zasad działania tych urządzeń, możesz zajrzeć na stronę publish.lycos.com/wownews007/2020/11/12/pakowarka-prozniowa-jak-dziala/
Zastosowanie i zalety pakowarki
Dzięki pakowarkom można zachować dużą jakość wielu produktów: ryb, owoców. Te proste w obsłudze urządzenia, wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej, pozwalają pakować wędliny, mięsa, sery, ziarna, sosy, zupy, gotowe dania.
Pakowarki próżniowe znajdą zastosowanie w domu, restauracji, barze, jadłodajni, hotelu, zakładzie produkcyjnym, a nawet sklepie z jedzeniem.
Wiele osób decyduje się na zakup pakowarki z uwagi na jej szerokie funkcje i wytrzymałość. Urządzenie to posiada szereg zalet: długotrwale przedłuża świeżość potraw i ich wartości odżywcze, pakowanie produktów nie wiąże się z utratą występującej w nich wody, pozwala zachować oszczędności w produktach sezonowych, pozwala na wykonanie z wyprzedzeniem większej ilości porcji jedzenia bez strat smakowych, pozwala tez na ogólne zachowanie oszczędności np. z uwagi na to, że nie wyrzucamy produktów, gdyż nic nie marnujemy. Pakowarki zazwyczaj nie zajmują też wiele miejsca. Są kompaktowe i niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Są również higieniczne.
Na co zwrócić uwagę przy zakupach?
Kupując pakowarkę próżniową, powinniśmy dostosować ją do swoich potrzeb. Zwracajmy uwagę na jej rozmiar, wydajność i szybkość pracy. Istotna jest też moc urządzenia. Im jest wyższa, tym szybsza będzie jej praca. Dobrze jest też spojrzeć na grubość woreczków, ich wytrzymałość i odporność.
Dobre pakowarki oferuje sprawdzony sklep, posiadający możliwość doradztwa, a także chwalący się dużym doświadczeniem w branży gastronomicznej. W nowościach Gastro Produkt znajdziesz urządzenia o różnych parametrach i cenach, dopasowane do ciebie.
Jeśli chcesz szczegółowo zapoznać się ze specyfikacja produktu jaką są pakowarki próżniowe, strona gastroprodukt.pl/pakowarki-prozniowe ci w tym pomoże.