Olej musztardowy – wielozadaniowy olej w Twojej kuchni i pielęgnacji

Olej musztardowy to produkt o wielkim potencjale, o którym możesz się przekonać nie tylko w kuchni. Powszechnie stosowany jest także w kosmetyce. W czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Jakie ma zastosowanie? Sprawdź!

Olej musztardowy – co warto o nim wiedzieć?

Olej musztardowy – niech jego nazwa Cię nie zmyli. Wcale nie powstaje z musztardy, a z nasion białej gorczycy. Mowa rzecz jasna o tym samym składniku, niemniej należy wszystko doprecyzować, aby móc chociażby wytłumaczyć czemu zawdzięcza to, jak jest określany.

W oleju musztardowym na próżno szukać smaku musztardy. Charakteryzuje go wyrazisty smak i aromat, jak również intensywny żółty kolor. Tłoczony na zimno wyróżnia szereg właściwości zdrowotnych. Stanowi znakomite źródło wielu witamin, w tym m.in. A, C, E, K oraz z grupy B. Do tego dochodzą również składniki mineralne takie jak m.in. magnez, fosfor, selen, cynk, żelazo, a ponadto kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. 

Spożywanie oleju musztardowego bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy i krążenia. Skutecznie pomaga w obniżaniu poziomu “złego” cholesterolu, jak również wykazuje właściwości rozgrzewające. Jest pomocny w przeziębieniu i reumatyzmie. 

Olej musztardowy

Olej musztardowy w kuchni 

Olej z gorczycy nie od dziś jest obecny w kuchni indyjskiej i bardzo chętnie wykorzystuje się jego walory do podkręcania smaku i aromatu tradycyjnych potraw. Bardzo często pełni rolę wyrazistej przyprawy, obok której nie sposób przejść obojętnie. Co ważne, charakteryzuje się nie tylko głębokim smakiem – działa rozgrzewająco. Nie bez powodu stosuje się go do aromatyzowania makaronów, ryżu czy kaszy.

Dobrej klasy olej musztardowy może z powodzeniem stać się także niezbędnym elementem Twojego jadłospisu. Jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne w duecie z niebanalnym smakiem sprawiają, że znakomicie odnajduje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę do tradycyjnej surówki, która zyska nutę delikatnej pikanterii.

Lubisz szybkie śniadania lub kolacje? Pasty warzywne kanapkowe czy też hummus z pewnością często goszczą w Twoim jadłospisie. Możesz podkręcić nieco ich smak poprzez dodanie odrobiny oleju musztardowego. Znakomicie odnajdzie się on także w towarzystwie chudego twarogu np. z dodatkiem rzodkiewki.

Olej z gorczycy to świetny kompan warzyw – zarówno surowych, jak i blanszowanych, gotowanych czy pieczonych. Wystarczy delikatnie je nim skropić, a zdrowy i smakowity dodatek do mięs, ryżu czy makaronu jest gotowy dosłownie w kilka minut.

Każdy miłośnik zup kremów powinien spróbować wzbogacić je odrobiną oleju musztardowego. Pamiętaj jednak o tym, aby dolać go już do wystudzonego wywaru. Potem zmiksuj i serwuj pożywne, aromatyczne danie z nutką azjatyckich aromatów.

Jeśli jesteśmy już przy kuchni ze Wschodu, oleju musztardowego nie może zabraknąć podczas przygotowywania klasyki gatunki na czele z takimi potrawami jak m.in. curry, Butter Chicken czy też chilli. Będzie także świetnym dodatkiem do mięsnych, jak również warzywnych gulaszów. Śmiało dodawaj go do polskiego leczo!

Olej musztardowy w łazience

Co ciekawe, miejsce oleju musztardowego jest nie tylko w kuchni. Jego cenne właściwości sprawiają, że doskonale sprawdza się jako uzupełnienie codziennej pielęgnacji twarzy i ciała. Wykazuje się on działaniem nawilżającym i przeciwzapalnym, a do tego poprawia elastyczność Twojej skóry. Śmiało stosuj go w przypadku, gdy zmagasz się z jej przesuszeniem czy też zauważyłeś pierwsze oznaki starzenia.

Przed pierwszym użyciem pamiętaj jednak o tym, aby wykonać tzw. próbę alergiczną. Nałóż odrobinę oleju z gorczycy na małym obszarze skóry, np. na przedramieniu i obserwuj jej reakcję. Jeśli nie pojawi się np. zaczerwienienie czy świąd, możesz włączyć go do swojej rutyny pielęgnacyjnej.

Nie bez powodu olej musztardowy stosuje się podczas masażu całego ciała. Nie dość, że rozgrzewa, to w dodatku pobudza krążenie krwi. Ponadto świetnie się rozprowadza i przynosi ukojenie. Co więcej – możesz liczyć na to, że cenne substancje odżywcze i witaminy w nim zawarte przenikną w głębsze partie skóry. Na pierwszy plan wysuwa się przede wszystkim witamina E, znana również jako “witamina młodości”. Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie, spowalnia procesy starzenia się komórek. Dzięki niej Twoja skóra nabierze zdrowego i promiennego wyglądu.

Nie zawsze możesz pozwolić sobie na masaż relaksacyjny, dlatego potencjał oleju z gorczycy wykorzystuj także w nieco inny sposób. Dodaj kilka kropel do swojego ulubionego balsamu nawilżającego – Twoja skóra stanie się jeszcze bardziej miękka i poczujesz przyjemne uczucie ukojenia.

Jeśli zmagasz się z problemem popękanych pięt, możesz temu zaradzić. Naturalny olej musztardowy zmieszaj z woskiem kosmetycznym i nałóż na stopy. Już po kilku zabiegach zauważyć różnicę w ich wyglądzie.

Olej musztardowy

Olej musztardowy na włosy i skórę głowy – dlaczego warto po niego sięgać?

Olej musztardowy jest bardzo cennym pomocnikiem na drodze do utrzymania włosów i skóry w dobrej kondycji. Stanowi remedium na wiele problemów z włosami, ponieważ działa “od cebulki”, aż po końcówki. Istotnie działa na skórę, co przyczynia się m.in. do zmniejszenia ich przerzedzania i wypadania. 

Olej musztardowy jest bogaty w izotiocyjaniany, czyli sole, które poprawiają krążenie w skórze. Dzięki temu składniki odżywcze są szybciej dostarczane do mieszka włosowego. Obecność kwasów tłuszczowych i witaminy E działa na włosy jak środek nawilżający. Możesz z jego pomocą skutecznie pozbyć się problemów z szorstką i suchą skórą głowy. Jednocześnie poprawisz elastyczność włosów. Z pomocą fuzji NNKT, substancji rozgrzewających i antyoksydantów będziesz mógł liczyć na redukcję łuski łuszczycowej i redukcję łupieżu. 

Artykuł sponsorowany

Redakcja e-metro