Najlepsze regiony uprawy kawy speciality: odkryj unikalne smaki z całego świata!

Kawa jest niezwykłym produktem — jest popularna na całym świecie, pije się ją w niemal każdej kulturze pod najrozmaitszymi postaciami. Krzaki kawowca rosną w bardzo specyficznych warunkach klimatycznych — pomiędzy Zwrotnikiem Raka i Zwrotnikiem Koziorożca. Aby owoce kawowca dojrzały i stały się soczystą wisienką, potrzeba nie tylko idealnego nasłonecznienia, i optymalnych opadów, ale także odpowiedniej wysokości nad poziomem morza, dzięki czemu rośliny są mniej narażone na działanie szkodników.

Kawa specialty — najwyższa jakość i najlepszy smak

Kawa segmentu specialty to ziarna wyłącznie najwyższej jakości. Do obróbki trafiają wyłącznie dojrzałe owoce, bez defektów, co przynosi najlepsze rezultaty w filiżance. Kawa specialty pochodzi z mniejszych farm dzięki czemu podczas uprawy zachowane są najwyższe standardy. Każda kawa swoim smakiem oddaje charakter miejsca w którym wyrosła. Smak kawy zależy nie tylko od warunków atmosferycznych, ale także od składu gleby. Kawa z różnych regionów będzie miała swój niepowtarzalny smak i aromat. Kupując kawy single origin, będziecie mogli posmakować kawy z jednego regionu. Wybierając mieszanki tzw. Blendy, będziecie mogli odkryć harmonijny smak łączący w sobie kawy z różnych miejsc na świecie, które roaster ułożył tak, aby dopełniały się wzajemne. Jakie są najlepsze regiony upraw kawy specialty? Takie, które najbardziej wam zasmakują! Pomimo, że każda kawa jest wyjątkowa, to poszczególne regiony można pogrupować ze względu na paletę smaków.

Kawa specialty z Brazylii

Brazylia to kawowy gigant eksportujący ziarna kawy na cały świat. W Brazylii znajdziecie mnóstwo upraw kaw komercyjnych, ale również farm, które oferują uprawę kawy specialty. Kawa z Brazylii jest uznawana za najbardziej „klasyczną” przez swoją niską kwasowość, nuty orzechowe, czekoladowe, słodkie. Brazylijska kawa jest polecana na początek przygody z kawami wysokiej jakości, ponieważ jej smak jest najmniej „kontrowersyjny”.

Kawa specialty z Gwatemali

Gwatemala to ciekawy punkt na kawowej mapie. Ten niewielki, w porównaniu do swoich sąsiadów, kraj jest jednym z dziesięciu największych producentów kawy na świecie. Przez swoje geograficzne zróżnicowanie posiada aż 300 mikroklimatów, w których wyrasta kawa. Dzięki temu każda kawa z Gwatemali będzie nieco inna. To również doskonały region, po który warto sięgnąć na początku przygody z kawą specialty. Te kawy będą charakteryzowały się zbalansowanym smakiem i owocowymi akcentami.

Kawa specialty z Etiopii

Według legend to właśnie w Etiopii po raz pierwszy odkryto pobudzające działanie owoców kawowca. To z tego miejsca kawa zaczęła wypływać dalej w świat. Obecnie kawy z Etiopii są powszechnie uważane za jedne z najciekawszych w smaku. W Etiopii kawa rośnie w 90% na dziko i zbierana jest tak jak u nas jagody i grzyby. Dlatego nie sposób określić, jakie konkretne odmiany kawowca trafiają do paczki. Przez tę różnorodność smak kawy jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Kawa z Etiopii jest przeciwieństwem klasycznej i grzecznej Brazylii. W kawach pochodzących z Etiopii znajdziecie dużo słodkiej kwasowości, herbacianych i owocnych nut. Z całą pewnością każda kawa z Etiopii stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Szeroki wybór kaw speciality z różnych zakątków świata znajdziecie w sklepie Coffeedesk.pl!

Redakcja e-metro