Talerz na przystawki to niepozorne naczynie, które pełni istotne zadanie w każdej kuchni i jadalni. Wykorzystywany jest nie tylko podczas przyjęć do podawania małych porcji dań w elegancki sposób, ale również możemy stosować je każdego dnia, aby ubarwić sobie życie. Wśród talerzy odnaleźć można wiele rodzajów naczyń dopasowanych do różnych okazji. O czym pamiętać podczas wybierania odpowiedniego modelu? W tym tekście zostaną podstawowe zasady serwowania przystawek i doboru odpowiednich naczyń.
Talerze dopasowane do okazji
Poszukując odpowiednich talerzy na przystawki, należy przemyśleć, jakie dokładnie zadanie będą pełniły. Zazwyczaj podaje się w nich dekoracyjne koreczki, ciasteczka i owoce. Dla tych ostatnich polecane są talerze głębokie, które pomieszczą winogrona, banany, jabłka i inne owoce. Pięknie udekorowane ciasteczka i muffinki nie lubią konkurencji, dlatego należy je serwować na talerzach bez ozdób, najlepiej w jasnych kolorach. wybierając naczynia o neutralnej barwie, można mieć pewność, że nie przyćmią kunsztownych słodkości. Mięsa i inne słone przekąski przyjęło się serwować na metalowych talerzach. Na stalowych półmiskach doskonale prezentują się również szynki w galarecie lub wszelkiego rodzaju ryby. Można je serwować w towarzystwie finezyjnie wykrojonych owoców.
Rodzaj przystawek podawanych gościom dyktuje również model naczynia, które zostanie zaprezentowane na stole. Słodkie przystawki z kremem lub wytrawne dania z majonezem (lub pastą) warto zaserwować na odpowiednio dużych półmiskach, aby nie stykały się ze sobą. Mięsa, owoce i suche przekąski można podawać na mniejszych, lecz głębszych talerzach.
Jaki styl półmiska pasuje do Twojego przyjęcia?
Wybierając odpowiedni talerz na przystawki, należy zastanowić się, czy ma być on gładki, czy może powinien być przyozdobiony wzorami. Podczas formalnych przyjęć, takich jak komunie, wesela, przyjęło się serwować przystawki na gładkich półmiskach. Podczas spotkań mniej formalnych, np. urodzin, czy parapetówek, można bardziej poszaleć z designem. Z pewnością owoce podane na ornamentalnym talerzu przykują oko niejednego imprezowicza.
Oprócz kolorów talerza warto postawić również na odpowiedni kształt. Naczynia podłużne, o zaokrąglonych kształtach uchodzą za bardziej klasyczne. Talerze i półmiski kwadratowe, doskonale sprawdzą się w przypadku minimalistycznych i nowoczesnych wnętrz.
Do powyższych rad warto podejść elastycznie. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby na weselu zaserwować przystawki na pięknym wzorzystym talerzu.