Dieta białkowo-tłuszczowa wymaga rezygnacji z produktów węglowodanowych a w zamian spożywania produktów o dużej zawartości protein i tłuszczu. Obecność tych makroelementów wpływa bowiem na powstawanie ciał ketonowych hamujących apetyt, przez co powoduje szybką utratę wagi.
Dieta białkowo-tłuszczowa składa się z trzech etapów żywienia. W pierwszym ograniczamy węglowodany do 20 gramów na dobę, co praktycznie eliminuje z jadłospisu produkty zbożowe i owoce. Odrzucić należy również wszystkie produkty zawierające biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz oczyszczoną skrobię. Zrezygnować również musimy z kupnych słodyczy, dań gotowych i typu fast-food. W ich miejsce należy spożywać ryby, mięso, jajka, tłuszcze pochodzenia roślinnego, a także warzywa, takie jak marchew, buraki czy ogórki. Doskonale zbilansowane posiłki oparte o produkty dozwolone w tej diecie może zapewnić catering pudełkowy dostosowany do jej wymagań. Opierając swoje menu na białku i tłuszczach, jednocześnie ograniczając spożycie węglowodanów, wprowadzamy organizm w stan ketozy, czyli szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
W drugim etapie diety można zwiększyć ilość węglowodanów do 30 a nawet 50 gramów dziennie, wprowadzając do menu pozostałe warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym.
W ostatnim etapie zwiększamy ilość węglowodanów o 10 gramów każdego tygodnia aż do momentu, gdy masa naszego ciała osiągnie stałą wartość. Wagę należy jednak stale monitorować, i w momencie, kiedy zacznie ona rosnąć, należy ponownie zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów.
Istotnymi zasadami diety białkowo tłuszczowej jest niespożywanie cukrów z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego i jajkami, zjadanie od 4 do 5 posiłków dziennie, wypijanie co najmniej 2 litrów wody oraz rezygnacja z wszelkiego rodzaju używek.
Zalety diety białkowo-tłuszczowej
Do głównych zalet tej diety należy:
- szybka utrata masy ciała,
- możliwość spożywania normalnych posiłków,
- ominięcie głodówek,
- brak ataków głodu i poczucie sytości,
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę,
- możliwość jedzenia tłustych mięs czy kiełbas,
- brak konieczności liczenia kalorii,
- wysoka podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- właściwe nawodnienie organizmu.
Kto może przejść na dietę białkowo tłuszczową?
Dieta białkowo tłuszczowa wskazana jest dla osób z insulinoopornością, a także cukrzycą typu II. Mogą ją stosować również pacjenci zmagającymi się z zaburzeniami układu pokarmowego oraz z zakażeniami grzybiczymi czy pasożytniczymi. Doskonale sprawdza się ona również u osób, które wcześniej bezskutecznie stosowały inne diety, borykając się z efektem jojo oraz u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe i siłowe. Doskonałym rozwiązaniem na prawidłowe zbilansowanie tej diety jest catering pudełkowy.